Geneticky modifikované plodiny

V poslednej dobe je veľmi živým témou otázka geneticky modifikovaných plodín a potravín. Najväčšou výhodou týchto plodín je ich veľká odolnosť proti rôznym škodcom, hubám alebo vírusom, ale aj proti nepriaznivým vplyvom počasia, ktoré sa chová dosť často neočakávane a spôsobuje nám rôzna aj nepríjemné prekvapenia. Zároveň je tak týchto plodín pri zbere viac, pretože viac vydržia, a tak prináša ich pestovanie aj viac peňazí.

Veľkou otázkou zostáva, či je upravovanie plodín kvôli tomu, aby mali ľudia dostatok potravy, alebo kvôli menším stratám pri ich pestovaní. Možno to súvisí aj s tým, že sa snažíme našu prácu zjednodušiť a uľahčiť. A tak aj v pestovaní plodín sa snažíme vymyslieť niečo, čo nám pomôže prekonať prekážky. Veľakrát je totiž náš boj so škodcami veľmi vyčerpávajúce. A boj s rôznymi vplyvmi počasia je koľkokrát márny. Rôzne krupobitie, záplavy, krúpy, mráz či ľad, ale aj úmorná sucha a nedostatok vody. To všetko vedcov nútia vynájsť niečo, čo pestovateľom pomôže, čo im uľahčí ich drinu a čo im pomôže toľko neprodělávat. Aj z týchto dôvodov veľa farmárov končí, pretože viac prerába, než zarába. A čo potom ľudia, ktorí vo svojich krajinách hladní. Mohli by im tieto plodiny pomôcť? Ale sú tu aj obavy, či tieto modifikované plodiny nemôžu ľudstvu uškodiť. Čo keď sa tí, ktorí túto modifikáciu vymysleli, pomýlili a tieto plodiny nám budú v budúcnosti nebezpečné.

Vzhľadom na to, že zatiaľ nepoznáme odpovede na tieto otázky, musíme počkať a predovšetkým vytrvať v tom, aby bola daná možnosť tieto plodiny pestovať a skúmať. Nevieme tiež, či sa nepriaznivo neovplyvní pestovanie obyčajných plodín alebo či sa neprenesie tento geneticky upravený materiál na iné organizmy, ako sú stromy alebo zvieratá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *